Fasterholt taget på sengen da børnehaven blev lukket

Fasterholt føler sig dårligt behandlet, efter landsbyens børnehave lukker

04. maj 2018, 12.32

Af Jesper Wind
Journalist

FASTERHOLT Landsbyen Fasterholt mellem Herning og Brande føler sig dårligt behandlet af politikerne i Herning Byråd.

De har besluttet, at daginstitutionen »Tusindfryd« skal lukkes og børnene flyttes til Arnborg.

På et borgermøde torsdag aften i Fasterholt Forsamlingshus blev det besluttet, at landsbyen skal arbejde for at fortsætte »Tusindfryd« som en privat daginstitution. Omkring 60 borgere var samlet i Fasterholt Forsamlingshus.

Lisbeth Rodenberg fra fællesbestyrelsen for LÆringscenter Syd, som »Tusindfryd« hører under, fortæller, at en arbejdsgruppe nu er nedsat for at undersøge muligheden for, om Fasterholt kan lave en privat daginstitution.

LÆS OGSÅ:

Elever bestemte, hvordan Brændgårdskolens nye skolegård skulle se ud

Et håndslag

»Tusindfryd« sidder til leje hos Udviklingsselskabet Fasterholt Aps, der for tre år siden fik overdraget den lukkede skole af Herning Kommune.

- Vi føler os dårligt behandlet. Dengang vi lavede lejeaftalen, fik vi et mundtligt tilsagn om, at kommunen selvfølgelig ikke ville lukke »Tusindfryd«, når lejeaftalen udløb, siger Ronni Jensen, der sidder i udviklingsselskabets bestyrelse.

LÆS OGSÅ:

Succes gentages: Kom på vandreture i lokalhistorien

Aftale kunne forlænges

Lejeaftalen for »Tusindfryd« udløber til februar næste år, fordi Herning Kommune ellers skal deponere 1,7 millioner kroner hos staten for at leje lokalerne af et privat firma.

Ronni Jensen fortæller, at udviklingsselskabet har haft brugsretten over den tidligere skole, men endnu ikke har fået skødet fra kommunen.

- Og så længe vi ikke har det skøde, kunne lejeaftalen forlænges, uden at kommunen skulle deponere penge. Det gjorde jeg kommunen opmærksom på i marts måned, men så sker der pludseligt det, at man lukker »Tusindfryd«, siger Ronni Jensen.

Skødet på skolen er blandt andet forsinket, fordi skolens tidligere sportsplads er skilt fra og nu er udlagt til en kommunal boligudstykning.

- Jeg forstår ikke, at Herning Kommune ikke kan se mulighederne for den udvikling, Fasterholt kan få med alt det, der sker med Bestseller i Brande. Lokalplanen blev vedtaget for tre måneder siden, og man skriver, at de 10 nye byggegrunde ligger tæt på daginstitution, bemærker Ronni Jensen og ryster på hovedet.

LÆS OGSÅ:

Oplev og smag på tyrkisk kultur i Herning

En tyv i natten

Anders Madsen bor i Fasterholt, er valgt for Venstre til Herning Byråd og er formand for kommunens landsbykontaktudvalg.

Anders Madsen fortæller, at han er blevet sat uden for døren i sagen.

- Det, der er sket her, er livsfarligt for en landsby. Daginstitution og skole er omdrejningspunktet for landsbyerne. Vi havde i Herning Byråd givet landsbyerne otte års fred efter de sidste skolelukninger. Så kommer sådan noget her som en tyv i natten, uden det overhovedet har været til politisk debat, siger en ærgerlig Anders Madsen.

Beslutning om at lukke »Tusindfryd« er taget i byrådets børne- og familieudvalg.

Her har Anders Madsens partifælle, udvalgsformand Dorte West, forklaret beslutningen med kravet om deponering af 1,7 millioner kroner hos staten, og at »Tusindfryd« med sine kun otte børn i børnehaven og 18 børn i fritidshjemmet er for dyr i drift.

UDVIKLINGSSELSKABET FASTERHOLT

Udviklingsselskabet Fasterholt ApS blev stiftet i 2001.

Selskabet skaffede sin startkapital ved salg af 60 anparter til 4000 kroner stykket blandt borgere og virksomheder i Fasterholt.

Der er i dag godt 90 anpartshavere.

Fasterholt har 360 indbyggere.

Udviklingsselskabets formål er at udvikle Fasterholt ved at styrke erhvervslivet og ved at købe og udleje boliger.

Selskabet har i dag to udlejningsejendomme og driver den nu lukkede skole.

Tekstilvirksomheden DanGroup og den kommunale daginstitution »Tusindfryd« er i dag de to store lejere.

Gymnastiksalen bruges af den lokale idrætsforening, og førstesalen over gymnastiksalen er øverum for et rockband.

Udviklingsselskabet Fasterholt ApS havde i 2017 et overskud efter skat på 54.753 kroner og en egenkapital på 1.069.243 kroner.